top of page

- שעות פרטניות- שמתי לי למטרה לא להכניס את הצוות למילוי מקום על חשבון שעות הפרטני וכך היה: במהלך כל השנה היו מקרים בודדים של מילוי מקום בשעה פרטנית, לעומת שנה שעברה שלא היו כמעט כלל שעות פרטניות. בנוסף, דאגנו לערוך מעקב על השעות הפרטניות  באמצעות טבלת כניסה לכיתות פנויות בפרטני. כל מורה התבקשה למלא בדף את שמות התלמידים ואת מטרת השיעור בפרטני. מורה שלא ביצעה פרטני נדרשה לציין זאת ואת הסיבה לכך.

- צפייה בשיעורים- הוכן מודל הדרכה וכניסה לשעורים שלי עם רכזות המקצוע ושלל המדריכות שמגיעות לבית הספר, שמטרתו להשביח את תהליכי הלמידה מבחינה אפקטיבית תוך גיוון תהליכי החשיבה בתום השיעור. המודל הוצג בפני מנהלים בשנתם הראשונה ומפקחת בית הספר בזירת למידה. הלמידה הייתה מיטבית מאוד.

- יצירה שפה משותפת- הוכנה תכנית בית ספרית לעיצוב התנהגות במטרה לפתח ולהטמיע שפה משותפת וכללים בית ספריים ברורים שהועברו במליאה.

מערך הבחינה- נושא זה הועבר לצוות במליאה בצורה מפורטת. גיבוש שפה משותפת בהכנת הבחינה היה חלק משמעותי בשיעור, אפילו בנוגע לדברים הכי "פשוטים" כמו : תאריך, שם התלמיד, מספור סעיפים, עקרונות לכתיבת בחינה ועוד. אני מרגישה כי בנושא זה צריך לקחת השתלמות בפני עצמה משום שהמיומנות של בניית בחינה הינה מורכבת, כולל סוגיית התכנון מול הביצוע.

- בניית תל"א אישית- נחמה צפתה במספר שיעורים ונתנה "טיפים" ועצות איך ניתן להשביח את תהליכי ההוראה-למידה, זאת לצד חיזוקים חיוביים ותשבחות לצוות.  במסגרת מפגשים פרטניים נבנו תכניות תל"א, כל פעם לתלמיד אחר, באמצעות עבודת צוות בין המנחה למורות. הצוות החינוכי זכה להיות שותף וללמוד באמצעות התנסות כיצד בונים תל"א לתלמיד הלכה למעשה. כשהתבוננתי בתלמידים במהלך עבודתם גיליתי דברים חדשים על התלמידים שלא ידעתי קודם. גילית חוזקות וחולשות של תלמידים. מרגש היה לראות כיצד ילדים "סגורים" ומופנמים נפתחים פתאום. ראיתי ילדים שמאוד בולטים בשיח יחידני, שעלולים "ללכת לאיבוד בקבוצה/מליאה.

- חידוד ההבדל בין יעד למטרה- נעשה במסגרת של מפגשים פרטניים. במפגשים אלה ניכרה למידה משמעותית בקרב הצוות החינוכי. נושא זה נראה די ידוע וברור, אך לא כך הוא. ניכר היה כעת כי יעד זה מקרב אותנו למטרה, ואילו המטרה מגדירה את ההישגים שאליהם אנו שואפים להגיע. נושא זה היה בזמן ובמקום הנכונים ללא כל ספק. 

 

אנו הצוות הניהולי במרכז פסג"ה לוד התרגשנו עד מאוד לקרוא את הדברים שתוארו להלן ע"י מנהלת ביה"ס ואנו מאמינים שתהליכים משמעותיים דומים התרחשו במסגרות בית ספריות רבות.

פיתוח מקצועי בית ספרי ב"זבולון המר" 

איריס נעים, מנהלת ביה"ס "זבולון המר" משתפת...

תהליכי פיתוח מקצועי בית ספריים מעמיקים ומרתקים התקיימו בביה"ס "זבולון המר" השנה בהובלת המנחה נחמה חדד. הקורס נגע בשאלות וסוגיות כגון:

איך מעלים מוטיבציה בקרב התלמידים שתוביל לקידום הישגים לימודיים? מהן הדרכים היעילות להנעת תלמידים ללמידה?  

איך מסייעים למורים בשינוי אווירה לימודית מבלי לפגוע בהנעת המורים? איזה כלים ניתן לתת לצוות החינוכי כדי ליצור אווירה לימודית טובה יותר?

ומה בנוגע להתמודדות עם תלמידים אשר העברית אינה השפה המדוברת בבית?

 

מנהלת ביה"ס מתארת מנקודת ראותה את התהליך המשמעותי שעבר חדר המורים בעקבות הפיתוח המקצועי הבית ספרי ואך מספרת כיצד היא נתרמה ממנו באופן אישי במסגרת תפקידה:

בהשתלמות זו נתנו מענה לצרכים של הצוות הבית ספרי וענתה על חלק מהשאלות שנשאלו, אומנם יש עוד דרך ארוכה, אך בתור מנהלת אני מרגישה שאנו בדרך הנכונה:

1. נבנו מיפויים כיתתיים שסייעו לנו לקבל תמונה גדולה וממוקדת המאפשר שיח עם המורה. המיפויים הראשוניים נעשו בסוף החופש בשיתוף היועצות וכך זה יצר שפה משותפת בית ספרית. בהשתלמות נשאלה השאלה: מה הפרמטרים שאנו דנים בהם למיפוי ואת מי המיפוי משרת?

דאגתי לשתף את צוות ביה"ס באופן מעמיק בנוגע לשינוי המתכונן ודאגתי להציג לו את היתרונות והתרומה הרבה שהוא יביא עימו לכולנו. ואכן זכיתי בתמיכתו למהלך.

כל מחנכת נדרשה לכתוב מיפוי ע"פ מיפוי שנשלח אליה ואילו המורים המקצועיים רשמו את התובנות שלהם מכיתות הלימוד  (מבחינה התנהגותית, חברתית, לימודית). כל הזמן התווסף מידע על המיפוי שכבר קיים. ישיבות על הכיתות בתחילת שנה בוטלו וכל מורה קיבלה את המיפוי שהמחנכת הכינה.

אני כמנהלת קיבלתי את כל המיפויים הכיתתיים וזה שימש אותי בישיבות פדגוגיות. על המיפויים כתבתי הערות/ הארות. כמו כן קיבלתי גם את התובנות של המורים המקצועיים וכך למדתי על עבודת הצוות המקצועי בכלל ועל המורים החדשים בפרט.

2. באחד המפגשים דברנו על תפיסת המעקב העומד על שלושה עקרונות:

הישגים, על עותק בחינה ועל בחינת תכנון מול ביצוע.

תפיסה זאת מיקדה את הצוות שלנו ועל פיה בחנו מספר נושאים:

- נושא עקביות המיפויים ובניית תוכנית התערבות בעקבות המיפויים. כל שכבות הגיל עשו וגם מורים מקצועיים. אני, הסגנית ורכזת מהקצוע ישבנו אחת לחודש עם הממצאים ועברנו תלמיד תלמיד במטרה לבחון את התקדמותם.

bottom of page