top of page

פרקטיקות להוראה איכותית (פל"א) בארבעה מימדים להשבחת תהליכי הוראה, למידה הערכה

ההון האנושי, בדמותם של מורי ומורות ישראל, הוא הגורם המכריע בהצלחתה של מערכת החינוך להגשים את מטרותיה ולתת מענה לכל תלמיד ותלמידה. המורה פועל מתוך תחושת שליחות וייעוד, בעל עולם פנימי עשיר, מודע לעצמו, ליכולותיו ויודע להביא את חוזקותיו לידי ביטוי בכיתה ומחוצה לה, ובהזדמנויות חינוכיות שונות.

קיים מגוון אפשרויות לחולל הוראה מוצלחת ולהיות מורה איכותי, והמכנה המשותף להן הוא המחויבות לתלמידים ולבית הספר, המומחיות בתחום התוכן ובהוראתו, ניהול ההוראה והחינוך ולמידה והתמקצעות לאורך הקריירה.

למושג "פרקטיקות הוראה" פירוש שונים, אולם המקובל מביניהם הינו:

פעולה או סדרת פעולות שמורה עושה לצורך חינוך והוראה באופן קבוע, כהרגל.

כדי להבין את משמעות ההגדרה, ראוי לשים לב שהיא איננה מתייחסת לפעולות שמורה עושה בכיתה דווקא. גם תכנון יחידת לימוד, התייעצות עם עמית, או ניהול אסיפת הורים הן פרקטיקות הוראה לפי הגדרה זו.

ניתן להציג את תפיסת המקצוענות של המורה באופן הבא: שלושה ממדי – על, וממד-על נוסף המהווה "מנוף" לשלושת האחרים.

מימד – על 1: מחויבות לכל תלמיד/ תלמידה ולבית הספר, אשר מורכב מהממדים הבאים: קשר עם תלמידים, מענה מותאם אישית ושותפויות להצלחת תלמידים.

מימד – על 2: מומחיות בתחום התוכן ובהוראתו, אשר מורכב מהממדים הבאים: הבניית ידע ומיומנויות חשיבה, פיתוח מיומנויות רגשיות וחברתיות וחינוך לערכים.

מימד – על 3: ניהול ההוראה והחינוך, אשר מורכב מהממדים הבאים: תכנון ההוראה, יישום תהליכי הוראה  ומשוב והערכה.

מימד – על 4: המורה כאדם לומד, כמנוף ובסיס לשלושת ממדי העל שהוזכרו לעיל.

ניתן להציג את התפיסה באופן הבא:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לאחרונה השיק משרד החינוך אתר חדש המרכז מידע תיאורטי ומעשי על מגוון רחב מאוד של פרקטיקות להוראה איכותית המאורגנות ע"פ מימדים אלה. בכל מימד מתשעת המימדים המופיעים למעלה תוכלו להכיר מגוון רחב של פרקטיקות הוראה עפ דוגמאות ורעיונות מגוונים ליישום על מנת להשביח את תהליכי הוראה, למידה הערכה.  

 

לחצו כאן למעבר לאתר "פרקטיקות להוראה איכותית"

‏‏לכידה.PNG1.PNG
הורדה.png
!בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק
למעבר לאתר הרישום
חזור לדף הבית
bottom of page