top of page

בית הספר הסינגולרי "הרצוג"

ד"ר אתי רוזנטל

מרכז פסג"ה לוד ובית הספר "הרצוג" בחרו להביא אל בית הספר על כל חטיבותיו את התכנית של "בית הספר הסינגולרי", אשר דגם שלו פועל כבר בנשר. ארז לבנה, יוזם התכנית הסינגולרית בארץ, מלווה את ביה"ס "הרצוג". אחד הערכים העיקריים בגישה הסינגולרית הינו הקריאה לאקטיביות ויזמות. הצוות והתלמידים גם יחד לומדים מסוגלות, מפתחים עשרות מיזמים של תלמידים וזאת לצד מיזם משמעותי של הצוות החינוכי. התכנית בנויה כך שתוביל לעצמאות של הצוות עד שיוכלו ללמד אחרים. לדברי ארז לבנה, ביה"ס הסינגולרי ניתן ליישום במערכת מביה"ס יסודי ועד תיכון. זו שיטה להעברת ידע והנעה לפעולה.

ביה"ס שמחליט לצאת לדרך, מכשיר את צוות המחנכים והמורים בבית הספר. תחילה הוכשר הצוות המוביל ולאחריו שאר הצוות. נערכה למידת עמיתים, שיתוף בתובנות ובמערכים. ביה"ס בחר להתחיל עם שכבה ח', בה 8 כתות וכתה מקדמת (חנ"מ).

 

בית הספר פינה שלושה שבועות לעיסוק בנושא. בשל ערך "האינטנסיביות המכוונת" התהליך מורכב מארבעה נדבכים:

בשבוע הראשון: נערך מרתון בראיה רב תחומי ואקלקטית, במגוון נושאים (ננו טכנולוגיה, כתב ברייל, מסע ליערות הגשם ועוד). רובם של המרצים היו מתוך הקהילה וגוייסו על ידי חמ"ל הורים אשר נחשפו לתכנית מתוך הערך של שיתוף הורים וקהילה. התלמידים קיבלו פנקס לרישום רעיונות בזמן ההרצאות, ודף מנחה לפיתוח מיומנויות הקשב והמחויבות לעניין. בנוסף להרצאות שולבו במשך היום גם "סדנאות הפוגתיות". בסוף כל יום הועבר משוב דיגיטלי. בסוף השבוע 70 המרצים קיבלו תעודת הוקרה. נמצא כי 80 אחוז מהתלמידים אהבו מאוד את ההרצאות בשבוע זה.

בשבוע השני: נערכו סיורים באתרים מגוונים, מערכת עיתון והדפסתו, בנק ישראל, חברת תרופות, שמורת טבע, ועוד. המטרה הייתה לראות כמה שיותר תוך עניין , הנאה וגיוון, ללא תיווך. חלק גדול מהאתרים בהם סיירו התלמידים היו בשטחי המועצה, או אצל הורים שאירחו במקומות עבודתם בהתנדבות. הם נחשפו לנושאים שונים: אתגרי חקלאי המועצה, מוזיאון משטרת ישראל, החיים בעוטף עזה ועוד. ההסעות היו במימון המועצה, והמחנכים היו עם הכיתות במשך כל שבוע הסיורים.

בשבוע השלישי: שבוע היזמות: הצוות שהוביל את הפעילות עד כה, "העביר את המושכות" לתלמידים. לאחר רפלקציה על מה שעברו עד כה, כל שכבה התקבצה לקהילות של 6-7 תלמידים לפי תחומי עניין, לפתרון בעייה שהעלו. הלומדים עברו סדנאות בנושאי יזמות, צפו בסרטים על יזמים כגון מייסד מקדונלדס. כל קבוצה הקימה מעין "סטארטאפ", ייסדה חברה ובחרה לה שם, עיצבה לוגו וכרטיס ביקור, בנתה אתר והקימה דף בפייסבוק. נעשתה גם עבודה עצמית של הקבוצה למיפוי צרכים, בירור שורשי הבעיה והצעת פתרונות ומימושם. קבוצות היזמות התגבשו סביב רעיון, צורך ופתרון. השאיפה הייתה למציאת פתרונות  פורצי גבולות.

בשבוע הרביעי: לכל קבוצה הוצמד מורה מלווה ומנטור מהקהילה. המנטור ליווה את הקבוצה בווטצאפ, בפגישות פנים אל פנים ועוד. לפעילויות של הקבוצות הוקצו שעתיים שבועיות במערכת. יחד פעלו למציאת פתרונות לבעיות שאיתרו.

 

ביוני נערך יום שיא יחד עם הקהילה, בה הוצגו מיזמי הילדים.

מנהלת ביה"ס "הרצוג": הגב' אפרת זיו

מרצה ומוביל התהליך: ארז לבנה

להרחבה:

סרטון: בית הספר הסינגולרי - תוכנית העצמה רב-תחומית

עוד על ביה"ס הסינגולרי

חזרה לעמוד הכתבות

bottom of page