top of page

חדר בריחה מרתק במתמטיקה

אצל המרצה שרית זכריה

 

מהו "חדר בריחה"?

"חדר בריחה" הינו משחק שבו קבוצת משתתפים ננעלת בחדר וצריכה למצוא את דרכה החוצה על ידי פתרון חידות ורמזים שמפוזרים בחדר. חדרי בריחה, כפעילות פנאי מאתגרת, נוסדו בהשראת משחקי מחשב (Quest Games, Escape games), ותוך פחות מעשור, הפכו פופולאריים בארצות רבות.

המשחק מתאפיין בסיפור מסגרת שיש בו מימד של מסתוריות, מטרה מוגדרת, פעילות תחת לחץ זמנים (בדרך כלל בין 45 דקות לשעה), צורך בעבודת צוות כדי להצליח להיחלץ, מגוון רחב של אתגרים מסוגים שונים, רמזים המאפשרים לקדם את המשחק בשעת הצורך על מנת שהקבוצה לא תתייאש ומנחה שמלווה את הקבוצה.

 

מדוע כדאי ללמוד בשיטת "חדרי בריחה"?

בספרו "למידה רבת עוצמה", עוסק רון ברנדט בתנאים בהם מתרחשת למידה מיטבית וכן באופן שבו ראוי ליישם תנאים אלה במגוון מסגרות והקשרי למידה (חינוך החשיבה 19, 2000, מכון ברנקו וויס).  על פי ברנדט, קיימים מספר תנאים, בהם אנשים, מבוגרים וצעירים, מיטיבים ללמוד. בין השאר, טוען ברנדט; שאנשים מיטיבים ללמוד כאשר למידע משמעות אישית עבורם, כאשר הם ניצבים בפני אתגר, כאשר יש בידיהם מידה מסוימת של בחירה ושליטה, כאשר הם מעורבים בפעילות גומלין חברתית וכאשר הם זוכים למשוב מועיל.                                                                                      
תנאים אלה מובנים בחדרי בריחה. כיתות הלימוד בבתי הספר, סוגרות את הדלת על תלמידים רבים. במקרים רבים, במקום פעילות מאתגרת, יצירת עניין ולמידה משמעותית, מחכים התלמידים לפתיחת הדלת והיציאה להפסקה בתום השיעור. פעילויות מסוג "חדרי בריחה" יש בהם פוטנציאל משמעותי להפוך את הלמידה ללמידה רבת עוצמה.

 

כיצד למידה ב"חדרי בריחה" תורמת לפיתוח מיומנויות המאה ה 21?

למידה מסורתית מזמנת מעט מאוד הזדמנויות לפיתוח של מיומנויות המאה ה 21.מודל ה 4 C's  מונה 4 מיומנויות מרכזיות - תקשורת (Communication), שיתוף פעולה (Collaboration), חשיבה ביקורתית (Critical Thinking) ויצירתיות(Creativity). למידה בשיטת "חדרי בריחה", מאפשרת לטפח, תוך כדי הפעילות, כל אחת מארבעת המיומנויות הללו.

אם ברצוננו, למשל, לטפח את מיומנות "שיתוף הפעולה" בין חברי הקבוצה, ניתן לקבוצה להגדיר 4 מרכיבים שהם לוקחים על עצמם למהלך הפעילות. למשל: לנצל באופן מיטבי את הזמן שעומד לרשותם לטובת המשימה, להקשיב אחד לשני בכבוד, להגיע לפשרה כשיש חילוקי דעות,  כל אחד מהמשתתפים מקבל על עצמו לתרום את המקסימום למשימה וכדומה. מיד אחרי הפעילות, יש לתת לחברי הקבוצה לעבור על המרכיבים שהגדירו ולדון האם עבדו באופן מיטבי ומה הם יכולים לשפר בעבודת הצוות בפעם הבאה.

קישור למאמר המלא מאת מור דשן / הגיע זמן חינוך

חדר בריחה מרתק במתמטיקה - אצלנו במרכז פסג"ה לוד!
במסגרת קורס מתמטיקה לכיתות ג'-ו' הנחתה המרצה, גב' שרית זכריה, מפגש ייחודי וחווייתי ובו פעילות המשלבת חידות חשבוניות וגאומטריות בנושא השנתי: שנת ה70 לעצמאות מדינת ישראל! מוזמנים להתרשם מהתמונות המצורפות...

חזרה לעמוד הכתבות

bottom of page