top of page

הל"ל על קצה המזלג -

הערכה מעצבת חדשנית בפסג"ה לוד

רונית גרוס, רכזת הערכה

רכזת הערכה בפסג"ה קשובה לצרכי מרכז הפסג"ה ונותנת מענה לאוכלוסיית היעד.

הל"ל- הנו תהליך של חיפוש אחרי ופרשנות של ראיות לשימוש הלומדים ומוריהם לצורך החלטה היכן הלומדים מצויים בלמידתם, לאן הם צריכים להגיע ומהי הדרך הטובה ביותר להגיע לשם. (בירנבוים, 2012)

מחקרים הצביעו על הדמיון בין מהלכי הל"ל בכיתה לבין מהלכי החקירה (הל"ל) ברמת בית-הספר ואף המחישו את הזיקה ההדדית בין שתי מערכות הלמידה המורכבות הללו (הכיתה וקהילת מורים בבית- הספר), אשר תורמת ליצירת הדפוסים של פרקטיקות הל"ל, המותאמות להקשר, ומכוונות לקידום למידה מעמיקה ומשמעותית בקרב התלמידים. לכן, מחקרים הראו, שכאשר מיושמת הל"ל באופן איכותי בכיתה ובקהילת המורים בבית-הספר, גם התוצאה מקבילה - התלמידים בעלי  הכוונה עצמית וכך גם פועל הארגון (בית-הספר)- מתוך הכוונה פנימית ולא כנתין כנוע לתכתיבים חיצוניים.

התפקיד החשוב של מרכז פסג"ה בפיתוח מקצועי של בתי"ס נוגע גם להיבט הפדגוגי וגם להיבט הארגוני. בד"כ כשקיימת השתלמות עורכים הערכה בסוף שנה, וזוהי הערכה מסכמת.

 

בשנה שעברה בנינו והעברנו שאלון "אמצע הדרך" למנהלי בתיה"ס לגבי השתלמויות מוסדיות.

השנה, התבקשתי שוב לערוך הערכה מעצבת. הערכה זו היא "הערכת אמצע", שמטרתה לייעל ולשפר את המסגרות לפיתוח מקצועי בהתאם לקשיים ולבטים שעולים מן השטח באמצע הדרך, כדי ליצור שינוי תהליכי. 

 

השנה שדרגנו את השאלון והתייחסנו לא רק להיבטי המנהל אלא גם לאלו של המורה המשתלם ולרכזי ההשתלמות. לפיכך נבנו שלושה שאלונים מותאמים לשלושת הגורמים הללו.

 

השאלונים הועברו לאוכלוסיות הללו. 

הממצאים מרוכזים ונאספים בימים אלה.

בהמשך אנתח את הממצאים עם מנהלת הפסג"ה, הסגנית והצוות הרלוונטי.

נחזור לשיח בשטח עם מנהלים ורכזים על הממצאים.

ניידע גם את מורי המורים בתוצאות ונערוך חשיבה משותפת על התהליך ושיפורו.

בסוף השנה כמובן נעביר שוב שאלונים לשלושת האוכלוסיות הללו כהערכה מסכמת.

מנהלי בתיה"ס והמורים, כמונו, מבינים את חשיבות ההערכה בתהליכי הפיתוח המקצועי.

תודה על שיתוף הפעולה!

חזרה לעמוד הכתבות

bottom of page