top of page

פיתוח חצר פעילה- שיתופי פעולה בין אשכולות גנים במסגרת פיתוח מקצועי לגננות מובילות

רחל אוליבר

רכזת פדגוגית לגיל הרך

במרכז פסג"ה לוד מסגרות הפיתוח המקצועי למורים וגננות משותפות למגזרים השונים. במסגרת הפיתוח המקצועי לגננות מובילות, משתלמות בצוותא גננות מהמגזר הממלכתי, הממלכתי דתי והערבי. השנה הוביל הקשר בין המובילות לביקור של בנות האשכול של סיגל לייבוביץ בשלושה גנים מאשכול הגנים של שירין קדרי: גן רימון בהנהלתה של מנאר עליאן, גן רעות בהנהלתה שלסלוא אבלאסי וגן הגפן בהנהלתה של וודחה אבו גאנם.

סיגל לייבוביץ תיארה את שיתוף הפעולה בין המובילות: "באמצעות הפיתוח המקצועי הייתה הזדמנות לצאת מן המסגרת הקטנה והבטוחה שלנו ולפגוש עולמות אחרים, החינוך הממלכתי,  הממלכתי דתי והחברה הערבית . נחשפנו לפרספקטיבות חדשות, וסגנונות עבודה והובלה  שונים, ובעיקר הייתה זו הזדמנות מעניינת להיכרות מעמיקה עם עמיתות למקצוע שעם חלקן הקשר היה שטחי בלבד. השנה  נדרשנו ליוזמה קהילתית חינוכית באשכולות שלנו. יוזמה שתעלה מתוך צורך אמיתי. האשכול שלי בחר להקים חצר פעילה ומפעילה . פניתי לעזרתה של עמיתתי שירין שבנות האשכול שלה הקימו חצרות פעילות נפלאות"  .באחד הימים בשעות אחה"צ קיימנו סיור למספר גנים, קבלנו רעיונות וידע, למדנו מהן על תהליכים שעברו, וקבלנו כלים משמעותיים על החשיבה שנעשתה בהקמתן של חצרות גנים פעילות".

מרשמיה של סיגל ליבוביץ, גננת מובילת אשכול, בכנס הסיום של הפיתוח המקצועי לגננות מובילות:

ערב טוב,

שמי סיגל, ואני מבקשת לחלוק איתכם כמה רגעים של שיתוף מתוך ההתנסות שלנו בשדה כמובילות אשכול במסגרת הפיתוח המקצועי בפסג"ה לוד.

מובילת אשכול-

למרות שהגדרת התפקיד הייתה די מעורפלת בתחילה, היה ברור לנו כי אנו פונות לתפקיד מתוך מקום של למידה והתנסות אישית. באמצעות הפיתוח המקצועי הייתה הזדמנות לצאת מן המסגרת הקטנה והבטוחה שלנו ולפגוש עולמות אחרים, החינוך הממלכתי, הממלכתי דתי והחברה הערבית. נחשפנו לפרספקטיבות חדשות, וסגנונות עבודה והובלה שונים, ובעיקר הייתה זו הזדמנות מעניינת להכרות מעמיקה עם עמיתות למקצוע שעם חלקן הקשר היה שטחי בלבד. בנוסף, הייתה לנו הזדמנות לפגוש את עצמנו במימד אחר-מימד המאפשר לנו ליזום ולהוביל את האשכול שלנו לדרך חדשה , ליצור קהילת עבודה עם תמיכה אישית,פתיחות ,שיתוף והתפתחות מקצועית.

כדי לייצר קבוצה שכזאת נדרש מוטיב אחד ברור ומרכזי,שאנו מאמינות בו בכל ליבנו, והוא הדלק ההכרחי לקיומה. המוטיב הזה הוא לכידות קבוצתית. קבוצה של בנות שתהיה עם נכונות לתרום ולהיתרם חייבת להיות מגובשת, כך שכל חברה תרגיש בטוחה במקום שלה, שתתקיים בקבוצה תקשורת טובה, והעצמה אישית. זה בדיוק מה שנדרש מקבוצת המובילות שלנו.

 

וואו קשה!!!

קשה ללא ספק, אך יחד עם זאת לקבוצה קטנה יש הזדמנות וסיכוי למעורבות גבוהה, ולנו סופסוף יש הזדמנות פז לאפשר במה משותפת להעלאת קשיים מן השטח, למתן תמיכה הדדית, לליבון סוגיות, לתאום עמדות ובעיקר לצמיחה ולהתפתחות תוך כדי תנועה.

 

אז איך זה התחיל? – מפגשי המובילות בפיתוח המקצועי:

קודם כל מיצירת סדר פנימי בתוכנו- המובילות, סדר שכלל היערכות כתיבת חזון אישי הצבת מטרות ויעדים, ניהול זמן נכון, ויותר מכל התכוננות למקום החדש הזה. בתוך כל זה - ליצור שפה משותפת בינינו.

המפגשים לוו בתרגילים שעזרו לנו להכיר יותר האחת את השנייה, להיפתח לשתף בקשיים ובהתלבטויות שאנו חוות באשכול. ככל שחולף הזמן, מתרחבים מעגלי  ההתגבשות בקבוצה,  ומתקיימים בתוכה קווי השקה ושיתוף בתחומים שונים. מפגשים עם המובילות העמיתות עוזרים  בהבנת תהליכים שמתקיימים באשכול שלנו. אנחנו מצטיידות ברעיונות חדשים, מצבים משתקפים ומתבהרים, ובין המובילות מתקיים שיח שמאפשר חשיבה משותפת, פידבק ופתרון בעיות מעשי.

מנחה הקבוצה שלנו מצייד אותנו בכלים מעשיים ויישומיים לצד עוגן מקצועי. כלים שעשויים לעזור לנו להבין את מערך הכוחות באשכול שלנו, ובאמצעים פרקטיים שיכולים לרתום את בנות האשכול שלנו לעשייה ולמעורבות משמעותית.

קבוצת המובילות שלנו היא קהילה קטנה, כולנו חדורות מטרה ושואפות להוביל את האשכולות שלנו קדימה לעבר  שיתוף מקצועי  והפריה הדדית , והדבר דורש מאיתנו לעצור ולעשות התבוננות על  ההתקדמות שלנו, על מקומנו ,לבחון תהליכים ולהעריך אותם. אין ספק שיש עוד דרך ועבודה לעשות, עבודה אישית וקבוצתית שתהפוך אותנו לקבוצה מגובשת יותר.

 

השנה נדרשנו ליזמה קהילתית חינוכית באשכולות שלנו. יזמה שתעלה מתוך צורך אמיתי. האשכול שלי בחר להקים חצר פעילה ומפעילה .פניתי לעזרתה של עמיתתי שירין, שבנות האשכול שלה הקימו חצרות פעילות נפלאות. בימים הקרובים נקיים סיור למספר גנים, נקבל רעיונות, ידע  ונלמד  מהן על תהליכים שעברו, ובוודאי נקבל כלים משמעותיים על החשיבה שנעשתה בהקמתן.

בנוסף נוצר קשר עם אילנה קטנוב  עמיתתי מהחינוך הדתי, בנושא ירושלים במעגל השנה, בהתמקדות בהיכרות עם אתרים בירושלים. לאורך השנה נפרסו מפגשים ופעילויות בין שתי קהילות הגנים. מפגשים בעלי ערך מוסף ותרומה הדדית רבה. אני מודה לאילנה על היזמה המבורכת.

 

כדי שנשמר את המקום הזה - ה"אש" הקבוצתית הזו צריכה תמיד לבעור כך שנמשיך לרצות להתפתח ולגדול. לכאן נכנס התפקיד שלנו המובילות, אנחנו צריכות למשוך בחוטים הנכונים שיפעילו ויניעו את האשכול שלנו.

 

ניהול אשכול דורש שליטה בהמון ערוצים בו-זמנית. גם אנחנו המובילות זקוקות לתמיכה ולווי. קבוצת המובילות בפסג"ה לוד מהווה עבורנו מרכז תומך, עם מודלינג של צוות מלווה הכולל את המפקחות שלנו מדריכה ויועצת שנמצאות שם תמיד בשבילינו.

 

 

אם אסכם, אומר כי יצירת האשכולות היא החלטה חשובה וכל כך נדרשת. היא מציבה הזדמנות להתחדשות, להעצמה של גננות מנהלות גן ומשלימות ללמידה משותפת. הזדמנות לבניית שותפויות, הזדמנות לחולל שינוי אמיתי, להוביל להצלחה.

אנחנו שמחות שניתן לנו המקום להיות מובילות, להמריא למקומות חדשים, להתרגש מהדרך...

 

תודה

בשם כל המובילות המתמקצעות בפסג"ה לוד

לוד, רמלה, קלאנסווה, ג'לג'וליה, נס-ציונה

כפר חב"ד,  רחובות.

חזרה לעמוד הכתבות

bottom of page