top of page

סנוזלן בשירות החינוך- יוזמה- הקמת חדר סנוזלן בביה"ס "הראל" לוד

נאוה שפירא

היוזמה:

הקמת חדר סנוזלן לילדי החינוך המיוחד (כיתות התקשורת בבית הספר)

רקע על בית הספר: בית ספר "הראל" הינו בית ספר חינוך רגיל הממוקם בעיר לוד. בבית הספר, 10 כיתות חינוך מיוחד, מתוכם 8 כיתות תקשורת (לתלמידים על הרצף האוטיסטי). מטרת הכיתות הינה לתת מענה מיטבי לצרכים המרובים של התלמידים המאופיינים בלקות על הרצף האוטיסטי, ובהם – מענה לתחום התקשורתי, התחום האקדמי, ההתנהגותי רגשי וכמובן, לתחום החברתי.  בנוסף, בית הספר עושה כמיטב יכולתו לתת מענה לילדים עם אוטיזם, במטרה לאפשר לילדים ללמוד בסביבה הקרובה ביותר לביתם, תוך ניסיון לאפשר את העיקרון של למידה במסגרת החינוכית הפחות מגבילה (least restrictive environment).

מהו סנוזלן?

סְנוּזֶלֶן היא שיטת טיפול שהומצאה בהולנד עבור אנשים עם לקויות שונות במערכת העצבים המרכזית, כגון מוגבלות שכלית התפתחותית (פיגור שכלי), דמנסיה, מחלות נפש ותופעות הקשת האוטיסטית. הטיפול נערך בחדר הכולל מזרנים לבנים על הרצפה ועל הקירות, נורות בצבעים מגוונים ומשחקים אשר מגרים את החושים.

הסנוזלן ידוע גם בשם "סביבה רב חושית". השם הוא שילוב של שתי מילים בהולנדית[1]: סנופלן (snuffelen) או באנגלית to sniff - לרחרח; ו-דוזלן (doezelen) או באנגלית to doze - לנמנם.

הסביבה הרב חושית פותחה בראשית שנות השבעים בהולנד במרכז לליקויים קוגניטיביים דה–הרטנברג, על ידי Ad Verheul ו- Jan Huslegge, כאמצעי להרגעה ולשעות הפנאי. המוסד, הנמצא בצפון הולנד, שימש תחילה בעיקר כמקור הנאה ורגיעה, עד שהופץ הידע עליו והוקמו בו מתקנים נוספים.

פיתוח החדר נוצר בעקבות קשייו של Verheul, מטפל באומנות, ללמד את מטופליו, שיש להם מוגבלות שכלית התפתחותית עמוקה, בשיטות המקובלות. חלקם אף הסתגרו עוד יותר בתוך עצמם.

הוא החל להתבונן במטופליו במצבים אחרים וגילה שבסביבות מסוימות ועם מטפלים מסוימים הם רגועים יותר ואף פיתחו תקשורת. הוא כינה זאת "לשבת במושב האחורי" - לקיחת מרחק מהמטופלים ללא שידול אקטיבי ללמידה, תסייע להם בסופו של דבר לשחרר אנרגיות מיוזמתם ולחקור את סביבתם באופן פעיל.

במסגרת עבודתם במרכז לאנשים עם מוגבלויות החלו החוקרים ללמוד כיצד אנשים מגיבים לסביבתם. הם הציגו ריחות, מוזיקה, מגע וטעם לאנשים שאיתם עבדו במרכז. בנוסף הם ערכו ניסוי ביצירת סביבות פעילות ומרגיעות. דרך המחקר הזה התפתח הסנוזלן.

לאחר תצפיות רבות הסיק Verheul כי הסביבה הפיזית משפיעה על התחושות והמעשים של האדם; והתנהגותו של המטפל מהווה משתנה חשוב, המשפיע על יוזמותיו ופעילותו של המטופל.

 

השיטה משלבת גרייה של כל החושים עם הרפיה, ונותנת מענה הן למטרות טיפוליות והן למטרות לימודיות חווייתיות

שיטת הסנוזלן שינתה את הגישה הטיפולית בכך שהיא נותנת למטופל אפשרות לחקור את סביבתו, ולהנחות את המטפל באשר לרצונותיו ולקצב התקדמותו. האווירה הנינוחה שהחדר משרה על המטפל ועל המטופל מאפשרת יצירת קשר ייחודי בין השניים, המביא להתנסויות ולחוויות חדשות למטופל. חדר הסנוזלן מצופה במזרוני קיר ורצפה רכים, ומשלב בתוכו אמצעי גרייה ויזואליים כגון: סיבים אופטיים, מקרן, עמודי בועות שונים וכן אמצעי גירוי רוטטים כגון פוף מוזיקלי ואביזרי רטט שונים

 

רציונאל היוזמה

בית הספר הינו מרחב שתפקידו לתת מענה הוליסטי עבור התלמיד, המתייחס הן  לפן האקדמי והן לפן הטיפולי. בבית הספר לומדים תלמידים ברמות תפקוד שונות עם צרכים ייחודיים, הניסיון לתת מענה לכל ילד הינו מאתגר ודורש מרחבים מגוונים לצורכי וויסות רגשי ותחושתי. חדר סנוזלן הינו מרחב המשלב ומגרה את כל החושים באופן ייחודי. הסביבה הרב-חושית נותנת מענה לצרכים סנסוריים, לצורכי וויסות והרגעה, כמרחב טיפולי עם מטפלים פרא-רפואיים בסביבה מוגנת. המחקרים בתחום מראים שעבודה מכוונת בחדר זה משפרת את התפקוד הלימודי, רגשי והתנהגותי של התלמיד. הקמת החדר והעבודה בחדר נעשית בהדרכה של מרפאה בעיסוק המוכשרת לעבודה בחדרי סנוזלן.

 

 

מקורות מידע:

ויקיפדיה 

 

לקריאה נוספת

חזרה לעמוד הכתבות

bottom of page