top of page

התזמורת -  שותפויות למנגינה...

בתי"ס וקהילות

דר' אתי רוזנטל, רכזת פדגוגית

 

טליאס (2014) הציג שיתופי פעולה במערכת החינוך:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

שיתופי פעולה בין בתי ספר לקהילות הם קשרים בין בתי ספר ליחידים ולארגונים בקהילה, שמטרתם לחזק את ההתפתחות החברתית, הרגשית והאינטלקטואלית של תלמידים (Sanders, 2006).

 

שיתוף פעולה ותמיכה הדדית בין בתי ספר, משפחות וקהילות הם האמצעי היעיל ביותר למימוש של יעדי הצלחה אקדמית אצל תלמידים (Epstein, 2011) . נמצא כי שיתופי פעולה חינוכיים בין בתי ספר לקהילות  ועירוב תלמידים בפעילויות המשתלבות במבנים סביבתיים וחברתיים-תרבותיים מחוץ לגבולות בית הספר מבטיח חפיפה טובה יותר בין הסביבה הבית ספרית לבין מטלות מן העולם האמִתי ויעודד למידה משמעותית של תכנים עיוניים (וילאס, דה האס,2012).

 

בניית שותפות היא תהליך דינמי המחייב את הצדדים לרגישות כלפי שותפיהם ולמידה רבה של

יכולת התבוננות עצמית. ההצהרה על מחויבות לשותפות היא רק הצעד הראשון בתהליך ארוך של טיפוס במעלה 'סולם השותפות' (בן יוסף,2013) העוסק ביצירת אמון וכבוד הדדיים, פתיחת ערוצי תקשורת, הכרת ערך ושיתוף פעולה. סדן וצ'רצ'מן (2003) עמדו על ההבדל בין המונח "שותפות" (Partnership) המתאר מצב בו יש חלוקת אחריות וסמכות בין שותפים הפועלים להשגת מטרה משותפת לבין המונח "השתתפות"(Participation), המתאר קשת רחבה של רמות מעורבות.

 

 קהילה וסביבה

●  הכוונה ב’סביבה’ היא למכלול האנשים והארגונים הפועלים מחוץ לגבולות בית הספר שיש להם פוטנציאל לתרום לפעולתו של המוסד.

● קהילה היא קבוצה בעלת זהות משותפת. מקובל להבחין בין שני סוגי קהילה:

גאוגרפית - קבוצה מובחנת מעצם הרציפות הגאוגרפית שלה )שכונה, כפר, יישוב(

פונקציונלית - קבוצה מובחנת מתוקף מאפיין קריטי משותף  )זהות מינית, מחלה, תחביב, מקצוע(.(טליאס,2014).

שיתוף פעולה

● שיתוף פעולה’ הוא מונח מעטפת המתאר את מכלול הקשרים בין שני גורמים או יותר הנעשים למשך זמן, על בסיס בחירה ומודעות.

● שיתוף פעולה יכול להתקיים בכל מיני רמות קשר מבחינת זמן,  השקעה, מחויבות, מעורבות והשפעה הדדית.

 

שני דגמים בולטים של שיתוף פעולה הם ‘שיתוף’ ו’שותפות’

במסגרת השיתוף צד אחד בעל סמכות מזמין את הצד האחר להשתתף ולהשפיע, אך אינו מוותר על סמכותו; ואילו  שותפות נובעת מבחירה הדדית של שני גורמים) או יותר) לשתף פעולה . לשני הגורמים מעמד שווה בכל הקשור בהחלטות ובתוצאות (טליאס ,2014).

 

עקרונות היסוד העומדים בבסיסן של שותפויות מתייחסים  ל:

השונות והייחודיות של כל שותף – בסיס להעצמת כל שותף בנפרד וכולם ביחד - שותפות מחייבת כל אחד מהשותפים להביא לשולחן המשותף את היתרון היחסי שלו, המהווה מניע לקדם את השותפות.

אינטרסים וקונפליקטים– האינטרסים של כל שותף הם המניע המוביל להתפתחותן של שותפויות. דמיון וקונסנזוס אשר נחשב בעבר כנקודת מוצא לשותפות – מחלישים אותה ומורידים את רמת האינטרסים לקידומה.  מצבים קיצוניים של אינטרסים סותרים הם תשתית לקידומן של שותפויות אשר הולכות ומתעצמות.

 

שינוי התפיסה המקצועית - שותפות מחייבת שינוי בתפיסת האגו המקצועי של כל ארגון  והבנה כי העצמתו של הארגון מחייבת התמקצעות, ערך מוסף והתמחות. כל פיתוח, תכנית ופרויקט אותו פיתח הארגון נחשב בגדר הישג, קרדיט והצלחה ארגונית. הצלחתו של הארגון נמדדת מתוקף הצלחתו להיות רלבנטי, לענות על ביקושים וצרכים אמיתיים, ליזום, להצמיח, לפתח ובה בעת לעבור לאתגרים הבאים.

 

תנאי יסוד להצלחתן של שותפויות:

כל שותפות דורשת השקעה – שותפויות דורשות השקעה במונחים של זמן, תקציב, ידע, יכולות וכד'.

 הערכות אסטרטגית – כל שותף נדרש להיערך לקראת השותפות בהכנת  תוכנית אסטרטגית שתבוא לידי ביטוי במונחים כמו חזון, מדיניות, קהלי יעד, כיווני פעולה מועדפים, דפוסי הרחבת מעגלי השותפים וכד'. תהליך אסטרטגי מחייב בחינת הנכסים אשר הצטברו לאורך זמן בארגון, במקום, בקהילה – כנקודת מוצא להגדרת הבידול והייחודיות.

 

השותפות היא הכלי המרכזי המאפשר לכל ארגון:

להרחיב את עוגות המשאבים שלו (משאבי איכות, מגוון, התמקצעות, תקציב, קהלי יעד ועוד) על מנת לאפשר לארגון לעמוד בתחרות ובתנאי השוק הפועלים היום.

 

עדכון, יצירתיות, התחדשות ושינוי - הנעת שינוי מחייבת דיאלוג ובהמשך פיתוח שותפויות בין עובדי הארגון, בין הארגון לבין קהלי היעד, בין ארגונים. העברת ידע מתחום לתחום, חשיפה למגוון אינטרסים וזוויות ראיה, פתיחות לשווקים חדשים, כמשקפים דפוסים שונים של שותפויות אשר בהן טמונה ההזדמנות להתפתח.

 

טליאס, מ' (2014). שיתוף פעולה בין בית הספר לסביבה. אבני ראשה. (קישור)

 

מקורות מידע:

Epstein, J. L. (2011). School, family, and community partnerships: Preparing educators and improving schools. Boulder, CO: Westview Press.

 

Willems, P. P., & Gonzalez-DeHass, A. R. (2012). School-community partnerships: Using authentic contexts to academically motivate students. School Community Journal, 22(2), 9-30. Retrieved from

School–Community Partnerships: Using Authentic Contexts to Academically Motivate Students  קישור  Patricia P. Willems and Alyssa R. Gonzalez-DeHass

חזרה לעמוד הכתבות

bottom of page