top of page

למידה מבוססת פרוייקטים

גמישות פדגוגית בבית החינוך "המעפילים" לוד

 

אור אנדן

 

כשאנחנו נזכרים בתקופת בית הספר, ישבנו בכיתה וניסינו לשנן כמה שיכולנו, כשבסוף היינו צריכים לעבור מבחן שבדק מה זכרנו- האם זו היא שיטה יעילה ללמידה?

 

למידה מבוססת פרוייקטים- בשיטה זו מאורגן תהליך החקר סביב פרויקט – תוצר המניע את פעילויות התלמידים. הלמידה כרוכה בהשלמת מטלות מורכבות שהתוצאה שלהן היא בד"כ תוצר מוחשי כגון דגם, ציור, מסמך מדיניות, הצגה, שיר וכדו'. התלמידים מציגים את התוצר שלהם בפני קהל (פרזנטציה), מסבירים אותו, מגנים עליו ומבצעים רפלקציה על תהליך הלמידה (זוהר, 2014).

 

שיטה זו דורשת כמה תנאים בסיסיים שעיקרם שינוי מעמדו של המורה: מורה אוטונומי המעצב תכניות לימודים בהתאם לעניינו ולעניין התלמידים, למידה פעילה ועתירת חשיבה של התלמידים כשהמורה הופך ממוסר ידע למנחה, דרכי הערכה חדשות שמעודדות תוצר מורכב (פרויקט) ותהליכים של למידה חקרנית, שיתוף פעולה וצמידות אישית (משרד החינוך - לחצו לקריאה נוספת).

 

בזכות למידה מבוססת פרויקטים PBL הלמידה יכולה להיות מעניינת ומשמעותית יותר. עולם העבודה היום הוא עולם המבוסס מפרויקטים: פרויקט יכול להיות משימה בעבודה, תכנון אירוע חגיגי או בביצוע של מטלת בית, כאשר המשותף לכולם הוא שבמסגרת הפרויקט קיימת בעיה אותה צריכים לפתור...

אם כך, מדוע הלמידה בבית הספר לא דומה לזה?

במהלך למידה מבוססת פרויקט מחלקים את התלמידים לקבוצות שמקבלות אתגרים באמצעות שאלה פורייה אשר מציגה את נושא הלמידה, שאלה לדוגמה יכולה להיות - "איך להקים מדינה?".

במהלך הפתרון לשאלה זו יתנסו התלמידים בעבודת צוות בתחומי דעת מגוונים בלמידה, למשל:

  • בשיעורי מתמטיקה ילמדו כיצד ליצור תקציב למדינה ותקציב אישי.

  • בשיעורי גיאוגרפיה יבנו מפה טופוגרפית של המדינה ויצרו תעודת זהות של עיר הבירה המדומיינת.

  • בשיעורי תנ"ך ילמדו על מנהיגים תנ"כיים וייצרו השוואות בין מנהיגים תנ"כיים לבין מנהיג המדינה המדומיינת אותו יצרו...

 

במסגרת הPBL הקבוצות מקיימות טיוטות מרובות עד אשר הן מציגות את התוצרים שלהם מול קהל המורכב ממורים, הורים ו/או תלמידים, כאשר מטרת ה PBL הוא לסייע לשיפור המיומנויות של המאה ה21 כחשיבה ביקורתית, חשיבה יצירתית ועבודת צוות.


בבית ספר יסודי מעפילים בלוד מתקיים תהליך פיתוח מקצועי, במסגרת הגמישות הפדגוגית, לצוות המורים בנושא PBL (למידה מבוססת פרוייקטים). במהלכו התחלקו המורים לצוותים מולטי-דיסיפלינריים ליצירת יחידות PBL עם התייחסות לתפקודי הלומד של המאה ה-21. במסגרת ההשתלמות התקיימו מפגשים במליאה סדנאית וכן מפגשים פרטניים עם צוותים לפיתוח קורסים בלמידה משמעותית. מתוכם בלט צוות שפיתח יחידה ששילבה בין מקצועו של סופר סת"ם לבין המתמטיקה, וזכה במקום הראשון בתחרות "החיים בעין מתמטית" (מצורפת תמונה).

 

 

 

חזרה לעמוד הכתבות

bottom of page