top of page

תיאטרון בובות ככלי לעידוד היצירתיות

 ולתיווך תכנים רגשיים, חברתיים ולימודיים

 

סדנא לגננות - מיכל טוביה

 

מי לא מוקסם מתיאטרון בובות? הקסם נובע מיצירת "מציאות דמיונית" בעלת כללים משלה. מציאות בה יכול להתרחש כל דבר כמעט... אין גבול לדמיון ואין גבול לחופש. מפגש קבוע בגן עם המדיה התיאטרלית, מעשיר את עולמו הרגשי של הילד, מרחיב את עולמו התרבותי, מפתח מיומנויות רגשיות-חברתיות, מזמן דיאלוג פתוח, מאפשר לימוד חוויתי ועוד.

תיאטרון בובות המופעל על ידי הגננת משמעותי ותורם לילד יותר מכל הצגה מוזמנת המגיעה לגן: התכנים מותאמים ורלבנטיים בדיוק למתרחש בגן, הדמויות הנשארות בגן מאפשרות לילדים ולגננת ליצור תקשורת מיוחדת ותהליך מתמשך, הגננת גורמת הנאה ושמחה לילדים החשים שהיא מבינה לליבם, הילדים רואים את הגננת במיטבה, מציגה ויוצרת ובכך היא מהווה מודל לחיקוי לעידוד פעילויות כאלה אצלם.

 

ההשתלמות שלנו בתיאטרון בובות משלבת שלושה תחומים:

  • בניית בובות תיאטרון מחומרים שונים

  • הפעלת נכונה של בובות תיאטרון והפחת חיים בבובה

  • תיווך של תכנים רגשיים, חברתיים ודידקטיים בעזרת בובות

ההשתלמות בנויה מסדנאות. כל מפגש מתחיל בתרגילי חימום שמטרתם לשחרר את הגוף, המחשבה והקול של המשתתפות. בהמשך יוצרים בובה מחומרים שונים, בעיקר ממוחזרים – גרוטאות קרטון, גרוטאות בית, גרביים וכדומה. כשהבובות מוכנות, אנו מאפיינים את אישיותן, מתאימים להן תנועה וקול, לומדים להניע את הגוף והפה באופן מקצועי ומשכנע. במפגש שאחרי היצירה אנחנו עוסקים בתכנים המיוחדים שניתן לשלב בגן עם הבובה.

אפשר לראות איך ממפגש למפגש הגננות משתחררות, מרשות לעצמן להתבטא ולאפיין את הבובות באופן רגשי וחפשי. היצירתיות מתפתחת במהלך הסדנאות. הגננות מפתחות יצירתיות גם בחומרים, גם במשחק וגם בהמצאת סיפורים. בנוסף ה"משחק" בבובות מאפשר חיבור מיוחד לעולם הילדים.

לסיום על הגננות לבנות פעילות עם בובות ולהעבירה לקבוצות ילדים בגן. זוהי הזדמנות לכולן, גם לאלו שהיססו ולא חשו ביטחון, לפעול עם הילדים ולחוות את כוחן המדהים של הבובות.

 

מספר ציטוטים מעבודות הסיכום:

"הרגשתי שהשימוש בבובות מאפשר לילדים לפתח יותר רגשות אמפתיה והשימוש המוגזם ברגשות מחבר אותם לסיטואציות שקשה להסביר במילים. אין ספק שהילדים מגיבים יותר לשאלות שהדמויות מפנות אליהן. אני חשתי תחושת סיפוק, תחושה שהצלחתי להתכוונן לאורך זמן לילדים, חשתי שיש לי יותר כלים, שהלמידה היא מגוונת כזו שמפעילה יותר חושים, למידה משמעותית.." 

"התאמנתי על הפעלת הבובה וראיתי שפעם אחרי פעם יותר קל לי. למדתי איך לעשות תיאום בין הבובות ולהתאים את הדיבור, לתאם בין הזזת הבובה לבין קולה וליצור תוך כך דיאלוג עם הילדים. כעבור זמן הרגשתי כאילו אני הבובה ואני מדברת לילדים.."

"אני למדתי שאני נהנית לשחק, להשתמש בקולות שונים, להגזים את הסיטואציות. למדתי לעבוד דרך הרגשות שם התוצר הוא הרבה יותר משמעותי.."

חזרה לעמוד הכתבות

bottom of page