top of page

צילום שיעורים- "להתבונן במראה"

גמישות בלמידה גם למורות בית ספר חב"ד בנות

למידת עמיתות באמצעות רפלקציה ומשוב דרך צפייה בשיעורים מצולמים

 

דיאנה רוזנר

 

גמישות בתכנון סביבת הלמידה יכולה לבוא לידי ביטוי בהיבטים שונים; חלל הלמידה, המקום, אופני הלימוד, התכנים ופרקי זמני הלמידה.

השנה, החליט בית ספר חב"ד בנות להכיל את עיקרון הגמישות בלמידה גם בקרב המורות הלומדות בהשתלמות השנתית - "ממורה מיומן למורה אומן".

מנהלת בית הספר, הגברת בתיה גרינברג, שמה לה למטרה בשנת הלימודים תשע"ו לעשות צעד נוסף בשדרוג מומחיות המורות בהיבט הפדגוגי (דרכי הוראה וניהול כיתה) ולעשות זאת על ידי הגמשה של אופני הלימוד ופרקי זמני הלמידה.

יחד עם מנחת ההשתלמות, דיאנה רוזנר, נבנתה מסגרת של זמן ושל קבוצות עבודה מודולאריות: יש מפגשי למידה המתקיימים כמליאה ומפגשים אחרים מתקיימים בקבוצות עניין שונות המשתנות בהרכבן. חלק מהמפגשים מתקיימים בצהריים, לאחר שעות הלימודים וחלקם בשעות הבוקר.

המפגשים כוללים הקנייה של ידע ומיומנויות באמצעים משתנים ומגוונים: צפייה בסרטים, מצגות, קבוצות דיון וסימולציות אך גולת הכותרת הינה מפגשי למידה של קבוצות עניין הצופות יחד בשיעורים מצולמים של המורות.

 

הנכחת תהליכים רפלקטיביים ותהליכים של משוב עמיתות באמצעות למידה בשיעורים מצולמים מוכחים(*) כיוצרים למידה מיטבית וארוכת טווח.

דרך זו מאפשרת למורים לבצע רפלקציה על הלמידה שלהם. הזיכרון שלנו נוטה להיות מושפע מדברים רבים ושיעור מצולם ומוקלט מאפשר לבחון את השיעורים ואת למידת התלמידים ללא הטייה. כמו כן, כאשר הצפייה מתבצעת מספר פעמים, כפי שקורה במסגרת ההשתלמות- צפייה אישית רפלקטיבית מכוונת באמצעות מחוון, ואח"כ צפייה  עם עמיתותיי תוך קבלת משוב - מתאפשרת למידה תוך התבוננות בניואנסים הקטנים ביותר של ההתרחשות בשיעור.

שיעורים מצולמים מאפשרים לקהילת המורות בבית הספר למידה משותפת המאפשרת להתמקד בנושא דיון אחד ולצפות במספר קטעי ווידיאו משיעורים של מורים שונים מתוך הקהילה או להתמקד באסטרטגיות הוראה שונות ללימודו של אותו החומר, אך בעיקר מאפשרים צפייה רפלקטיבית מדויקת המובילה ללמידה ויצירת שינוי והתפתחות מיידיים.

ערך נוסף שמחקרים מצאו, שלמידה ומשוב הדדיים בצוות מפתחים אווירה בטוחה בה ניתן לשתף, וכי בקהילות אלו הדיונים הופכים להיות עמוקים ומשמעותיים יותר עם הזמן, שכן השיח הפדגוגי של המורים משתנה; נוצרת שפה משותפת ועניין רב בתלמידים בכיתות השונות. יחד עם זאת, צפייה משותפת בשיעורים מצולמים עלולים להביך חלק מהמורות ולגרום להן לחוש חשופות לביקורת.

בתחילתו של התהליך, באופן טבעי, חלק מהמורות שמחו מאוד לתהליך והביעו רצון ומוטיבציה לקחת בו חלק פעיל וחלק (לא גדול,חשוב לציין!) הביע חשש. לאור זאת, הוקדשו  המפגשים הראשונים (גם במליאה וגם בקבוצות העניין) של ההשתלמות ליצירת מרחב בטוח ותחושת שיתוף. במקביל המורות למדו עקרונות של רפלקציה ומתן משוב מקדם למידה. הלמידה החווייתית והמשתפת יצרה תחושה של קירבה ואמון ותחושת האיום שעלול להתקיים בבשל העובדה שחברותי לצוות "נכנסו איתי לשיעור" ו"רואות הכול" כמעט ונעלמה.

במקביל למיומנויות רפלקציה ומשוב מקדם למידה מסגרת ההשתלמות הבית ספרית, רכשו המורות מיומנויות חדשות וחידדו מיומנויות שנשחקו, וככל שהתקדמה השנה מורות שילבו את המיומנויות החדשות בתוך ההוראה. הצפייה בשיעורים המצולמים אפשרה גם זיהוי של המיומנות והמשגה של התהליך.

פעילות נוספת שהתקיימה במסגרת למידת עמיתות היא טיוב של מערכי שיעורים בעקבות הלמידה החדשה ובעקבות ההזדמנות שנוצרה לשבת יחד ולסייע זו לזו לצאת מ"אזור הנוחות" ולהתבונן בשיעור בעיניים חדשות.

"המפגשים עם העמיתות אפשרו לי לצאת מהקיבעון שלי", "כשראיתי את השיעור של עצמי אמרתי לעצמי מה? באמת ככה אני?", "היה ממש מביך לראות את עצמי אבל זה ממש יוצר מודעות גבוהה ומדויקת לפרטים שלא ראיתי כשסתם חשבתי האם השיעור היה טוב או לא ולמה". "החיבור בין מה שלמדנו יחד בתיאוריה עם היישום בצפייה בשיעורים הוא חשוב" - הם רק חלק מהמשפטים שהמורות אמרו בהתבוננות רפלקטיבית על התהליך שעברו.

המורות הוותיקות בבית הספר רואות כמטרה עתידית לקיחת את היוזמה והפיכתה לשגרה של חדשנות ולכלי מרכזי בטיוב הפדגוגיה והקידום המקצועי של המורות בבית הספר.

 

 

*Tripp, T., & Rich, P. (2012). Using video to analyze one's own teaching. British Journal of Educational Technology, 43(4), 678-70

חזרה לעמוד הכתבות

bottom of page