top of page

"עברית על הרצף" -  פיתוח מקצועי לתכנית "טעימות בעברית"

חאתם שרקייה

 

במרכז פסג"ה לוד מתקיים פיתוח מקצועי  "עברית על הרצף" שקידם השר נפתלי בנט. הרציונל שעומד מאחורי הפיתוח המקצועי הוא קידום ידיעת השפה העברית בקרב תלמידי המגזר הערבי, אשר יתחילו ללמוד עברית דבורה, חוויתית כבר מגיל הגן ובעיקר בכיתות א'–ב'.

לפיכך במהלך ההשתלמות מקנים למורים את הכלים הדרושים ליישום תכנית "טעימות בעברית" באופן ספירלי- כשלכל שכבה נושאים קבועים. התכנית בנויה באופן המאפשר למורים לעבוד עם התלמידים באופן מרווח ולשלב יצירתיות, במטרה לפתח ולהטמיע את נושאים בקרב התלמידים.

ההשתלמות נותנת מענה למורות שמלמדות כיתות ג'–ו', על ידי שילוב נושאים שונים כמו: ניתוח המבחן הארצי המדגמי לכיתות ו' שנערך מידי שנה מטעם ראמ"ה ונושא תצלומילים (כלי לימודי-חינוכי המבוסס על סדרת משימות שבמרכזן התבוננות פעילה בתצלומים) ועוד.

במסגרת הפעילות היזומה מצד צוות פיתוח ספרי הלימוד בעברית לתלמידי המגזר הערבי במט"ח, ולאור החידושים האחרונים שהתווספו למערכת החינוך בהוראת העברית כשפה שנייה, צוות פיתוח ספרי הלימוד במט"ח יחד עם המפמ"ר להוראת העברית במגזר הערבי ד"ר האני מוסא ומערך ההדרכה הארצי לעברית, כולם ראו לנכון לבדוק יעילות חידושים אלה והשפעתם על הלומד הערבי במיוחד בשכבות היסודי וחט"ב.

בתאריך  31.1.17 נערך ביקור בבתי"ס במגזר הערבי, במטרה: 

  • לעמוד מקרוב על אופן הוראת השפה העברית בכיתות השונות במגזר הערבי במיוחד לאחר שילוב כיתות א'- ב' בהוראת העברית, כעברית מדוברת חווייתית, בשלב זה ללא שימוש בספרי לימוד.

  • לבחון את היתרונות והחסרונות בסדרת ספרי הלימוד בעברית – "עברית לדרך" לכיתות ג'- ו', שחולשת על יותר מ-80% בבתי הספר הערביים.

  • בניית תכנית ייחודית, ערכה מיוחדת לכיתות א'- ב' וצפייה מקרוב על הוראת העברית בספרי לימוד אלה

 בבתיה"ס הערביים.

 

הצוותים יצאו לשטח והתחילו לבדוק מקרוב את התנהלות והוראת העברית בבתיה"ס הערביים, במיוחד לאחר שלתכנית צורפו גם תלמידי כיתות א'-ב', אשר ילמדו שעתיים שבועיות "עברית כשפה דבורה" בלבד, ללא שימוש בספרי הלימוד עפ"י תכנית הלימודים המיוחדת בשם "טעימות בעברית".

 

נכון ליום זה כבר ביקרנו במספר בתי – ספר מהצפון ועד הדרום.

באותו יום ביקרנו בשני בתי"ס בלוד, תחילה בבי"ס "נווה שלום" בהנהלת מר ראאד זבארקה.

צפינו בשיעורים אצל המורות: נדא טאהא (בכיתה ו'), המורה אנואר ותד (כיתה ב'), המורה שורוק חרוב (כיתה ג'). השיעורים היו מועילים מאוד. בשלוש הכיתות כל מורה הבליטה את הייחוד של תלמידיה בהבעה בעל פה, בדיאלוג, בקריאה, בעבודה עצמית, בהצגה ובהמחזה ובעבודה בקבוצות. כמו כן יאמר לזכות המורות שראו לנכון להפעיל את התלמידים החלשים בפעילות מתאימה ליכולות שלהם.

הצוותים התרשמו מאוד לטובה  מדרכי ההוראה שבהן השתמשו המורות על מנת להפעיל ולדובב את התלמידים להביע את עצמם בעברית, כל אחד לפי יכולותיו, וכן מהיצירתיות שגילו המורות בבניית אמצעי המחשה שיגרו את התלמיד להיות קשוב ופעיל.

בנוסף, ביקרנו באותו יום בבי"ס "אלמנאר" בהנהלת גברת עביר זבארקה, שם ניהלנו שיחה פתוחה עם המורות והמנהלת בנוגע לכלל סוגיות לימוד השפה העברית. המורות הביעו את דעותיהן על ספרי הלימוד – יתרונות וחסרונות, מה צריך להוסיף ומה צריך לגרוע, מהן הדרישות החיוניות לייעול הוראת העברית הדבורה בכיתות א' –ב' ועוד.

גם כאן הצוות התרשם מאוד מהפתיחות של מורות העברית ומנכונותן לשתף פעולה בכל שלב ושלב.

  

במעקב אחר ההשתלמות והצפייה בשיעורים באופן מיוחד בבתיה"ס שבקרנו בהם, אנחנו חווים שאכן התלמידים יכולים לזהות הרבה חפצים בעברית, יכולים להתבטא במשפטים קצרים, יכולים לנהל שיחה קצרה על נושא כל שהוא מעולמות התוכן שלמדו בחפיפה לתכנית הלימודים.

קישור לתכנית הלימודים החדשה - "טעימות בעברית"

חזרה לעמוד הכתבות

bottom of page